Norrköping – Leonardsberg

Leonardsberg är ett av Norrköpings större hällristningsområden. Leonardsberg ligger på Bråvallaområdet vid Fiskeby strax intill Pryssgården, ett minst sagt fornminnestätt område med andra ord. Leonardsbergs ristningar ligger lite avsides och den som aldrig varit där kan behöva lite vägvisning då det ligger i en inhägnad hage där kor och får betar, har man otur är tjuren ute också men då föreslår jag att man hittar en annan plats att besöka för korna är inte alltid snälla när tjuren är ute. Att skriva upp på kom-i-håg listan är gummistövlar, klövar skapar lera och gegga.

Väl inne i hagen befinner man sig i ett område som lockar tanken sekler tillbaka i tiden, Skogen runt omkring stänger av alla moderna intryck och miljön är minst sagt magisk. Bli inte rädd om stenarna man försökt använda som hållpunkt för att inte gå vilse rör på sig, det är bara fåren som är ute. Ristningsytan är uppdelad i minst två hällar. Jag hittade inga fler men jag skulle inte förvånas om det döljer sig lika mycket till under mossa och lav.

Den första ytan man kommer till möter besökaren med ett hav av människofigurer och skepp samt några djur och lite annat smått och gott. Vissa figurer har ’sköldar’ och svärd, andra markerade kön och andra är bara figurer. Den dominerande bilden är figuren som bär upp ett skepp. Två djur man tror vara tjurar utmärker sig också, längre in i området finns en hel del rådjur eller renar eller något ditåt. Skeppen här kommer i alla former, allt från enkla linjer till konstnärligt huggna skepp. Diverse symboler som kan vara utnötta bilder finns överallt. Skålgropar finns men inte i någon större mängd. Något man först antar vara hjulkors visar sig vara något som mest liknar ansikten.

Något längre in i hagen kommer man till en miniatyr av en naturlig amfiteater, jag har inte forskat i saken men jag kan tänka mig att man brutit sten här, kanske till den gamla gårdsbyggnaden som tillhör området. Passerar man denna så kommer nästa ristningsyta.

Här finns renar eller rådjur i många former, några skepp och fotsulor samt en så kallad Odinsfigur; en jättefigur som håller ett spjut. Spjutet är samtidigt botten på ett skepp. Denna figur är absolut dominant på hällen. Att den kallas Odinsfigur på informationsskyltarna beror på att den håller ett spjut. Odin är ju spjutguden med sitt magiska spjut Gungner.

Den kritiske kan dock ha invändningar mot denna benämning då en figur inte behöver vara en gud bara för att den håller i ett spjut samtidigt som en något sånär samtida gudom hade ett spjut. Det är dock den benämning som föreligger så vi får väl nöja oss med detta. Imponerande är den hur som helst.

Även på denna andra häll blandas primitiva och konstnärliga bilder om vartannat. Det känns inte som att en enda ristare är skyldig till dessa petroglyfer utan snarare slås man av skilnaderna som pekar på flera ristare.

Leonardsberg ligger närmast ristningsområdena Ekenberg, Karlsberget och Fiskeby. Likheterna med Fiskeby och Ekenbergsbilderna är slående. Himmelstalund, som ligger någon kilometer bort, har inte alls samma motiv eller stil. Strax utanför Leonardsberg-Ekenberg ligger den berömda Pryssgårdsboplatsen och dessa hällar är säkerligen ristade av de som bodde där. Det känns logiskt emedan känslan av att samma ristare även huggit ut Himelstalundshällarna känns mer främmande ju mer man jämför områdena.

För att besöka Leonardsberg åker man ut mot Fiskeby bruk, över järnvägen och direkt till höger. När man ser grindarna till F13 svänger man vänster mot brukshundklubben. Följ vägen tills en gård uppenbarar sig. På vänster sida har man då en inhägnad hage. Gå in där och akta korna! (För fler bilder se galleriet)

Comments are closed.

Arkiv
Kategorier